Perustulon sanakirja

Perustulo, negatiivinen tulovero, ansiotulotuki. Nämä termit vilisevät perustulokeskustelussa ja valitettavan usein niiden keskinäiset erot unohtuvat. Eri termeillä on kuitenkin hyvin selkeät erot, eikä esimerkiksi negatiivinen tulovero ole vain yksi perustulomalli, vaan täysin eri asia. Myöskään Hollannissa käytössä oleva ansiotulotuki ei ole esimerkki perustulosta (wiki). Keskustelun selkeyden vuoksi on hyödyllistä määritellä eri termien väliset erot.

Perustulo (Basic Income):

Perustulo maksetaan kaikille. Maksettavan perustulon määrä ei riipu yksilön tuloista tai ominaisuuksista (esim. asuinpaikka, työmarkkinastatus (työtön/työntekijä/yrittäjä)). Perustulo voidaan rajata koskemaan ainoastaan tietyn maan kansalaisia, tai siihen voivat olla oikeutettuja kaikki maassa asuvat.

Osittainen perustulo (Partial Basic Income):

Osittaisella perustulolla tarkoitetaan perustulomallia, jossa perustulo ei korvaisi kaikkia nykyisiä sosiaaliturvamuotoja, vaan osa nykyisistä tukimuodoista säilytettäisiin perustulon lisänä. Esimerkiksi useimmissa Suomessa esitetyissä perustulomalleissa säilytettäisiin mm. asumistuki, toimeentulotuki ja ansiosidonnainen työttömyysturva.

Osallistumistulo (Participation Income):

Osallistumistulo on perustulon kaltainen siinä suhteessa, että se ei ole tulosidonnainen. Sitä ei kuitenkaan makseta kaikille, vaan ainoastaan henkilöille, jotka täyttävät tietyt ehdot. Esimerkiksi Sir Tony Atkinson on esittänyt osallistumistulomallia, jossa tukea saisivat vain ne työkykyiset työttömät, jotka etsisivät aktiivisesti töitä tai toimisivat kolmannella sektorilla.

Negatiivinen tulovero (Negative Income Tax):

Negatiivinen tulovero ei riipu yksilön ominaisuuksista, eli sen määrä ei riipu työmarkkinastatuksesta, asuinpaikasta tai lasten lukumäärästä. Tuki on kuitenkin tulosidonnainen siten, että ainoastaan tietyn tulorajan alapuolella oleville maksetaan tukea. Tulorajan yläpuolella olevat maksavat sen sijaan tuloistaan veroja. Perustulon rahoittavaa verojärjestelmää muokkaamalla on mahdollista rakentaa järjestelmä, joka yksilön nettotulojen kannalta näyttää negatiivisen tuloveron kaltaiselta. Merkittävä ero näiden järjestelmien välillä on kuitenkin se, että perustulo maksetaan kaikille ja negatiivinen tulovero vain tietyn tulotason alle jääville henkilöille.

Ansiotulotuki/ansiotulovähennys (In-work Tax Credit / Earned Income Tax Credit):

Ansiotulotuki on kaikista käsitellyistä termeistä kauimpana perustulosta. Sitä ei makseta kaikille, vaan ainoastaan työntekijöille. Useimmissa malleissa tuki riippuu myös yksilöiden ominaisuuksista, yleisimmin lasten lukumäärästä. Tuki on myös usein tulosidonnainen siten, että pienituloisilla tuen määrä kasvaa tulojen noustessa ja tietyn tulorajan jälkeen tuki vähenee tulojen noustessa siten, että suurituloiset eivät tukea enää saa. Toisaalta esimerkiksi Ruotsin ansiotulotuki ei riipu tulojen määrästä. Ansiotulotuet ovat yleistyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Yhdysvalloissa Earned Income Tax Credit on kasvanut merkittäväksi osaksi sosiaaliturvajärjestelmää. Suomessa ansiotulotuen kaltaisia tukimuotoja ovat kunnallisverotuksen ansiotulovähennys ja valtionverotuksen työtulovähennys.

Termien väliset erot:

Alla olevassa taulukossa on eritelty eri termien eroja sen mukaan ovatko tuet tulosidonnaisia ja riippuvatko ne yksilöiden ominaisuuksista. Tämän taulukon avulla on helppoa nähdä, että termit eivät todellakaan ole synonyymejä.

Mainokset

One thought on “Perustulon sanakirja

  1. Päivitysilmoitus: Sosiaaliturvakokeilut (Perustulon vaikutusten tutkiminen) | Second-Best World

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s