Tulisiko lapsettomien miesten työllisyysasteesta huolestua?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Minna Salmi kirjoitti HS:n Vieraskynä-palstalla pienten lasten äitien työllisyydestä (linkki). Tekstissään Salmi vertasi äitien työllisyysastetta lapsettomien miesten työllisyysasteeseen:
On myös kysyttävä, onko ongelmana pienten lasten äitien vai jonkin muun väestöryhmän työllisyysaste. Äidithän ovat ansiotyössä lähes yhtä yleisesti kuin isät lasten tultua kouluikään. Sen sijaan lapsettomien 20–59-vuotiaiden miesten työllisyysaste oli vuonna 2011 kaksi prosenttiyksikköä pienempi (74 prosenttia) kuin äitien (76 prosenttia). Ero on pysynyt samana jo vuosia eikä siis johdu viime vuosien talouskriisistä. Pitäisikö huomio kiinnittää pikkulasten äitien sijasta nykyistä vahvemmin lapsettomiin miehiin?

Tulisiko tämän perusteella huolestua lapsettomien miesten työllisyysasteesta? Ennen huolestumista kannattaa pohtia mitkä tekijät voivat olla eron taustalla. Salmen mainitsemat työllisyysasteet löytyvät Tilastokeskuksen sivuilta (Työvoimatutkimus). Työllisyysasteita vertailtaessa kannattaa ensiksi ottaa huomioon se, että työvoimatilastossa vanhempainvapaalla olevat lasketaan työllisiksi. Seuraavaksi voidaan pohtia mahdollisia selittäjiä Salmen vertaamien ryhmien työllisyysasteiden erolle.

Ikä

Salmi on vertaillut alle 18-vuotiaiden lasten äitien työllisyysastetta 20–59 -vuotiaiden miesten työllisyysasteeseen. Ensimmäinen mahdollinen selittäjä ryhmien työllisyysasteessa on erilaiset ikäprofiilit. Työllisyysaste vaihtelee vahvasti iän mukaan siten, että nuorimpien ja vanhimpien työllisyysaste on huomattavasti keski-ikäisiä pienempi (kuvio alla).

Vuonna 2011 ensisynnyttäjä oli keskimäärin 28-vuotias. Tämän perusteella arvioituna alle 18-vuotiaiden lasten äitien ikä-jakauma keskittyy ikäluokkaan 25–50. Lapsettomilla miehillä ikäjakauma oli puolestaan 20–59. Tämän vuoksi lapsettomien miesten ryhmään kuuluvat myös nuoret ja vanhat, joilla on huomattavasti keskimääräistä pienempi työllisyysaste. Jotta tuloksien avulla voitaisiin tehdä jotain johtopäätöksiä ryhmien välisistä eroista, tulisi ikäjakauman olla molemmissa ryhmissä sama. Nyt lapsettomien miesten laajempi ikäjakauma vaikuttaa heidän työllisyysasteeseensa laskevasti.

Valikoituminen

Onko jokin syy, jonka vuoksi samat miehet päätyvät sekä työttömiksi että lapsettomiksi? Jos näin on, niin silloin alle 18-vuotiaiden lasten vertaaminen lapsettomiin voi olla harhaanjohtavaa. Lapsettomuutta voisi toki käyttää signaalina korkeammalle työttömyysriskille, mutta itse uskon että parempiakin signaaleita olisi käytettävissä.

Tulisiko lapsettomien miesten työllisyysasteesta huolestua?

Mahdollisesti, mutta sitä ei kannata tehdä tämän työllisyysastevertailun perusteella. Jos äitien ja lapsettomien miesten työllisyysastetta haluttaisiin oikeasti vertailla, tulisi ikäjakauma olla molemmissa ryhmissä sama. Nyt vertailun johtopäätös voi olla se, että alle 18-vuotiaiden lasten äiteihin kuuluu lapsettomia miehiä vähemmän alle 25-vuotiaita ja yli 50-vuotiaita.

6 thoughts on “Tulisiko lapsettomien miesten työllisyysasteesta huolestua?

 1. Hyvä kirjoitus. Mä innostuin ja katsoin, että pystyiskö löytämään jakaumia ryhmille {alle 18-vuotiaiden lasten äidit} ja {lapsettomat miehet}. Naisille sen vois periaatteessa laskea (ainakin jos ei pidä suurena sitä vaikutusta, että osa elävänä syntyneistä kuolee ennen 18 ikävuottaan) EU:n terveysindikaattoreista löytyvän ”Äitien ikäjakauma”-tilaston avulla. Noista lapsettomista miehistä mä en suoraa tilastoa löytänyt, vaikka siitä Tilastokeskuksen jutuissa puhutaankin. Voisin kuvitella, että äitien jakauma on näistä huipukkaampi, keskittyneempi keskiarvon ympärille, joskin toki sit keski-ikä lapsettomien miesten jakaumassa on vähän korkeammalla. No, mene ja tiedä.

  Noin yleisemmin mun mielestä argumentin ”ryhmällä x menee heikommin kuin ryhmällä y” voi tulkita kahdella tavalla: joko meidän pitää vähentää ihmisten riskiä päätyä ryhmään x (esim. lausahdus ”työ on parasta sosiaaliturvaa”) tai sitten meidän pitää kohdistaa erityistoimenpiteitä ryhmään x (esim. sukupuolten tasa-arvokysymykset).

  Sä kiinnität huomiota jälkimmäiseen tulkintaan ja sanot ihan oikein, että ei tää lapsettomuus oo varmaan paras mahdollinen signaali. Mä tulkitsin sen jostain syystä edellisellä tavalla ja mietin että ei lasten lukumäärä ole tässä ehkä se paras politiikkamuuttuja. Mun on vaikea nähdä, että lapsettomien miesten kannustaminen lastenhankintaan ois kovin fiksua työllisyyspolitiikkaa.

 2. Ikäjakaumien konkreettinen vertailu voisi tosiaan olla havainnollistavaa, mutta en minäkään löytänyt tähän hätään tilastoa, josta tuo tieto löytyisi molemmille ryhmille.

  Itse ajattelin että ei varmaan kukaan kuvittele että miesten lapsettomuuden ja alhaisen työllisyysasteen välillä olisi kausaalisuhde, vaikka korrelaatiota onkin. Muuten tästä tosiaan aiheutuisi aika mielenkiintoisi politiikkasuosituksia. Tällöin miehille kannattaisi maksaa Isä-bonus ensimmäisestä lapsesta, jotta mies saataisiin siirtymään kotoa lorvimasta töihin perhettään elättämään. Paras tietenkin olisi, jos miehet voisivat hankkia lapsia keskenään, koska naisilla työllisyysaste laskee lasten myötä ja miehillä työllisyysaste kasvaa lasten myötä.

 3. ”Itse ajattelin että ei varmaan kukaan kuvittele että miesten lapsettomuuden ja alhaisen työllisyysasteen välillä olisi kausaalisuhde, vaikka korrelaatiota onkin”

  Toisin päin taas lienee erittäin todennäköistä, että kausaalisuhde on. Ts. miehen työttömyys vaikeuttaa valtavasti naisen hankintaa ja siten lisää lapsettomuuden todennäköisyyttä. Kaikkein selkein kausaalinen suhde olis varmaan jos mittais vaikka alle 40-vuotiaana tapahtuneen yli 5 vuoden työttömyysjakson vaikutusta lapsettomaks jäämisen todennäkösyyteen. Toki siis tässäkin toi työttömyys vois periaatteessa toimia vaan signaalina esim. sairaudelle, heikkolahjaisuudelle tms. joka olis todellinen syy sille miks naiset kiertää kaukaa. Mut väitän et työttömän status itsessään vaikuttaa enemmän tai vähemmän.

  ”Tällöin miehille kannattaisi maksaa Isä-bonus ensimmäisestä lapsesta, jotta mies saataisiin siirtymään kotoa lorvimasta töihin perhettään elättämään”

  Ei lainkaan mahdotonta, että toi kannustin toimis yhteiskunnan kannalta hyödyllisesti. Tai ainakin vähemmän haitallisesti ku moni muu tuki.

  ”Paras tietenkin olisi, jos miehet voisivat hankkia lapsia keskenään, koska naisilla työllisyysaste laskee lasten myötä ja miehillä työllisyysaste kasvaa lasten myötä”

  Joo jos oletetaan että noi työllisyysasteiden muutokset ei liity mitenkään siihen, että jonkun sitä lasta on hoidettava 😉 En oo ihan varma heititkö ton sarkasmina…

  • ”Ei lainkaan mahdotonta, että toi kannustin toimis yhteiskunnan kannalta hyödyllisesti. Tai ainakin vähemmän haitallisesti ku moni muu tuki.”

   Periaatteessa Isä-bonuksen vaikutuksia voisi tutkia käyttämällä hyväksi tiettyjen kuntien maksamia lapsibonuksia, jotka eivät tosin suoraan kohdistu isälle. Verrokkikuntien löytäminen saattaisi kuitenkin olla haastavaa ja havaintomäärät jäisivät varmaan pieniksi.

   ”Joo jos oletetaan että noi työllisyysasteiden muutokset ei liity mitenkään siihen, että jonkun sitä lasta on hoidettava 😉 En oo ihan varma heititkö ton sarkasmina…”

   Ajattelin että kahden miehen hankkima lapsi toimisi sarkasmi-indikaattorina. Eli kyseessä oli vaan epärealistista pohdintaa siitä mitä kaikkia politiikkasuosituksia korrelaatioiden perusteella voisi tehdä, jos olettaisi kaiken korrelaation olevan kausaalisuutta ja unohtaisi muut seikat.

 4. EIhän se täysin epärealistista olis, että miehet vois hankkia lapsia keskenään. Taitaahan ne jossain päin mailmaa hankkiakin. Mut joo…

  Mä veikkaisin että tossa miesten työttömyys/lapsettomuus -kuviossa vois olla aihetta lähempään tarkasteluun. Mun hypoteesi olis, että ketju menee karkeesti: erinäiset terveydelliset&sosiaaliset ongelmat –> työttömyys –> naisettomuus –> lapsettomuus –> syrjäytyminen –> isot kustannukset yhteiskunnalle.

 5. Minä jään vain odottamaan sitä feministin tai kokoomus-ukon julkilausumaa, että lapsettomat miehet ovat vastuuttomia lorvijoita jotka raunioittavat hyvinvointivaltion itsekkyydellään ja vätysmäisyydellään. Keppiä niille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s