Urapolku (eli miksi blogi hiljenee)

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen noin vuosi sitten. Olen pyrkinyt kirjoittamaan blogiin tasaisella ”teksti viikossa” -tahdilla ja tämä on nyt 56. kirjoitukseni. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että blogi hiljenee tai sen sisältö muuttuu urallani tapahtuneiden muutosten vuoksi. Tämä teksti toimii jonkinlaisena Second-Best World -blogin (väli)tilinpäätöksenä.

Perustin blogin osittain kahvipöytäkeskustelujen korvikkeeksi ollessani Englannissa tutkimusvaihdossa. Blogikirjoittamisen avulla pysyin kärryillä Suomessa käytävästä talousdebatista ja sain uuden kannustimen pohtia, mitä Englannin tutkimuskäytännöistä tai talouspolitiikasta voitaisiin Suomessa oppia.

Itselleni on ollut jo pitkään selvää, että haluan tehdä tutkimustyötä, joka on lähellä käytännön talouspolitiikkaa. Tämän vuoksi seuraan aktiivisesti talouspoliittista keskustelua. Blogini avulla olen toivottavasti onnistunut tuomaan jotain taloustieteen kansantajuistettuja oppeja mukaan julkiseen keskusteluun. Eniten lukijoita ovat keränneet ns. ”lohikäärmeensurma”-tekstit, joissa olen pyrkinyt korjaamaan julkisuudessa esitettyjä harhaanjohtavia väitteitä. Ärsytys harhaanjohtavista talouspoliittisista argumenteista oli alkusysäys kirjoitusharrastukselleni. Olen itse tehnyt kannustinloukkututkimusta ja perustulokeskustelussa esitetyt väitteet kannustinloukkujen poistumisesta olivat mielestäni harhaanjohtavia. Perustulon kannustinvaikutukset olikin ensimmäinen aihe, josta kirjoitin aikaisempaan blogiini.

Tutkimustyössäni olen käsitellyt vero- ja sosiaaliturvajärjestelmän vaikutuksia työnteon kannustimiin, työn tarjontaan ja tuloeroihin. Akateemisen tutkimuksen lisäksi pitkän tähtäimen tavoitteenani on ollut tehdä tutkimusta menetelmistä, joiden avulla voitaisiin entistä paremmin ennustaa vero-/sosiaaliturvareformien vaikutuksia.  Toiveenani on ollut, että voisin omalla työlläni vahvistaa käytännön talouspolitiikan tietoresursseja. Nyt siirryn edistämään tätä tavoitetta eri tavoin ja eri paikassa. Lokakuun alussa siirryn yliopistotutkijasta Eduskunnan kanslian sisäisen tietopalvelun tutkijaksi. Sielläkin tulen toimimaan mikrosimuloinnin parissa, mutta nyt lähempänä käytännön talouspolitiikkaa. Tavoitteena on vahvistaa Eduskunnan asiantuntija-/laskentaresursseja talouspolitiikan saralla.

Roolini virkamiehenä on aika erilainen kuin nykyinen roolini yliopistotutkijana. Olen kokenut, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen (esim. blogin kirjoittamisen avulla) kuuluu yliopistotutkijan työnkuvaan. Virkamiehenä roolini on erilainen. Tästä johtuen blogini tulee hiljenemään ainakin jossain määrin. Aika näyttää, mitä blogille lopulta tapahtuu, hiljeneekö se kokonaan vai keskittyykö se enemmän taloustieteen oppien popularisoimiseen käytännön talouspolitiikan kommentoinnin sijaan.

Olen nauttinut tämän blogin kirjoittamisesta. Koen, että olen kirjoittamisen avulla vahvistanut osaamistani. Olen harjoitellut taloustieteen kansantajuistamista ja nopeatahtista reagointia talouspoliittisiin ehdotuksiin. Molemmissa taidoissa on kuitenkin vielä paljon kehittämisen varaa. Viime aikoina nautin erityisesti hallituksen rakennepoliittisten uudistusten odottamisesta, potentiaalisten kannustinloukkureformien esittelystä ja alustavien ehdotusten nopeasta kommentoinnista. Lopullisten esitysten ruotiminen jäänee nyt kuitenkin muiden tehtäväksi.

Toivon, että entistä useampi taloustieteilijä ottaisi aktiivisesti osaa julkiseen keskusteluun joko blogien tai sosiaalisen median avulla. Suomalainen taloustutkimus kaipaisi enemmän kansantajuistamista ja talouspoliittinen keskustelu kaipaisi enemmän taloustiedettä. Koska en vielä tiedä, mitä tälle blogille lopulta tapahtuu, niin haluan varmuuden vuoksi tässä vaiheessa kiittää kaikkia blogin lukijoita ja etenkin kommenttien kirjoittajia. Vaikka kirjoitinkin blogia aluksi ”itselleni”, niin en usko että olisin jaksanut blogia tähän tahtiin kirjoittaa, jos tekstejä ei kukaan lukisi/kommentoisi. Kiitos!

Mainokset

2 thoughts on “Urapolku (eli miksi blogi hiljenee)

  1. Onneksi olkoon uudesta työstä. Sinänsä tietysti sääli, hyviä blogeja ei koskaan ole liikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s