Kiristyykö vai keveneekö verotus tänä vuonna? (EVA vs. VM)

Tänään julkaistiin verotusta käsittelevä EVA Analyysi ”Kruunu ottaa omansa – Viisi havaintoa kiristyvästä verotuksesta”. Analyysin alussa esitettiin kovia väitteitä Suomen verotuksen kehittymisestä: ”Pitkittynyt taloustaantuma ja julkisen talouden vajeet ovat johtaneet 5,2 miljardin euron veronkorotuksiin tällä hallituskaudella. Tänä vuonna valtion verotus kiristyy 810 miljoonaa euroa, kunnalliset verot 500 miljoonaa euroa ja veronluonteiset sosiaalivakuutusmaksut 450 miljoonaa euroa.”.

Luvut ovat kovia, erityisen kovia, jos niitä vertaa Valtiovarainministeriön lukuihin. Viime syksyn talousarvioesityksen mukaan kun vuoden 2014 veroreformien vaikutus verotuottoihin on -330 milj. euroa, eli kokonaisvaikutus on verotusta keventävä. Mistä EVA:n ja VM: erot johtuvat?

Brutto- vai nettokorotuksia?

EVA Analyysin sivun 3 taulukossa on purettu veromuutokset pienempiin palasiin. Taulukon alla mainitaan, että tiedot on kerätty hallituksen kehyspäätöksistä ja talousarvioista. Vuoden 2014 veronkorotukset (yht. 810 milj. euroa) koostuvat windfall-verosta (+50 milj. €), pääomatuloveroista (+420 milj. €) ja valmisteveroista (+420 milj. ). Erillisenä osiona on mainittu valtionverotuksen veronkevennykset, jotka koostuvat vuonna 2014 yhteisöveron kevennyksestä (-750 milj. €). Analyysissa puhutaan siis veronkorotuksista bruttotasolla ja veronkevennysten vaikutus jätetään huomioimatta. Nettotasolla EVA:n luvuilla verotuksen muutos vuonna 2014 olisi ”vain” (810-750)  60 milj. euroa.

Mitä lasketaan, miten lasketaan?

VM:n talousarvioesityksen mukaan verotus kevenee n. 330 milj. eurolla vuonna 2014, joka koostuu ansio- ja pääomatuloverotuksen muutoksista (+ 186 milj. €), yhteisöverotuksen muutoksista (- 991 milj. €), voimalaitosverosta (+ 50 milj. €), arvonlisäverosta (+ 14 milj. €) ja valmisteveroista (+ 415 milj. €).

Talousarvioesityksen jälkeen budjettiin on tehty muutoksia, esim. alkoholiveroa kiristettiin n. 60 miljoonalla aiottua vähemmän ja ansiotuloverotukseen tehtiin ansiotasotarkistukset vuodelle 2014. Nämä muutokset siis vähentävät valtion verotuloja ja keventävät valtion verotusta entisestään.

Talousarvioesityksen ja EVA:n laskelmien luvuissa on suuria eroja, esim. yhteisöveron alennuksen kustannus on EVA:n laskelmissa 750 milj. € ja VM:n talousarvioesityksessä 870 milj. €. Pääomatuloverotus kiristyy EVA:n mukaan 420 miljoonalla eurolla ja VM:n talousarvioesityksen mukaan n. 110 miljoonalla eurolla. EVA:n raportissa ei kuitenkaan mainita, miksi luvut poikkeavat VM:n arvioista.

Lisäksi on syytä huomata, että EVA:n raportissa ainoat mainitut veronkevennykset 2012­-2014 ovat yhteisöveron kevennykset 2012 ja 2014.

Kuinka paljon hallitus on korottanut veroja?

Hallituksen päättämistä sopeutustoimista löytyy kootusti tietoa VM:n viime syksyn taloudellisesta katsauksesta (s. 73-75). Sen mukaan hallituksen päätökset ovat tähän mennessä kiristäneet verotusta nettomääräisesti n. 1,5 mrd. eurolla vuoden 2014 tasossa. Samaan aikaan sosiaaliturvamaksuja on korotettu 1,2 miljardilla eurolla. Laskelmissa on jätetty yleisradiovero huomioimatta, mutta verotuksen kiristykseksi on laskettu myös ansiotasotarkistuksista luopuminen.

Analyysi vai pamfletti

EVA:n tuore paperi kuuluu ”EVA Analyysi”-sarjaan, joten siltä voisi odottaa rakentavaa analyysia käsiteltävästä aiheesta. Itse ainakin koen, että analyysin tulisi olla puolueeton käsittely, kun taas pamfletti voi olla tiukemmin kantaa ottava. Onko tässä tapauksessa ”analyysi”-nimi ansaittu? Itse pidän harhaanjohtavana sitä, että raportissa puhutaan bruttomuutoksista nettomuutosten sijaan. Tai jos bruttomuutoksia haluaa käyttää, niin silloin olisi ainakin syytä tuoda hyvin tarkkaan esille, että veronkevennyksiä ei ole laskelmissa huomioitu. Lisäksi näkisin, että jos poikkeaa VM:n luvuista verotuottoarvioiden suhteen, niin olisi syytä perustella miksi luvut eroavat ja mihin oletuksiin laskelmat perustuvat.

Verotuksesta on hyvä käydä keskustelua, mutta sitä keskustelua voi herätellä myös neutraaleihin laskelmiin perustuen. Myös VM:n laskelmien mukaan verotus on tällä hallituskaudella kiristynyt, joskin paljon vähemmän kuin mitä EVA:n laskelmissa väitetään. EVA:n analyysin tarkoituksena oli varmastikin herätellä keskustelua verotuksesta, mutta ainakin itselläni ko. pamfletti herätti ajatuksia vain sen sisältämistä laskelmista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s