Tasaveron tunnistusopas (toimittajille)

Kevät saapuu ja kevään myötä palaavat myös muuttolinnut. Yle on tehnyt sivuilleen sovelluksen, jonka avulla voi testata kuinka hyvin tunnistaa muuttolintuja. Kevään myötä saapui myös kehysriihi ja kehysriihen myötä verokeskustelu. Viimeaikaisen uutisoinnin perusteella näyttäisi siltä että verokeskustelussa tasaverojen tunnistaminen on muuttolintujen tunnistamista vaikeampaa. Erityisen vaikeaa tämä näyttäisi olevan pääomatuloveron kohdalla. Helsingin Sanomissa on esimerkiksi väitetty että ”pääomatuloista maksetaan veroa kiinteän prosentin mukaan” (joka kasvaa tulojen noustessa) (HS 25.3.). Eilen Helsingin Sanomissa puolestaan väitettiin että ”korkeimmissa tuloluokissa saadaan muita enemmän pääomatuloja, joista peritään tasavero” (HS 11.4.).

Kun tasaverojen tunnistaminen näyttää olevan hankalaa, niin päätin tehdä lyhyen ja yksinkertaisen oppaan, jonka avulla tasaverot voi tunnistaa veroviidakossa. Niille kiireisille, jotka eivät koko opasta jaksa lukea, tiivistän tärkeän sisällön tähän alkuun: Pääomatulovero EI ole tasavero.

Miltä tasavero näyttää?

Mitä tehdä, kun vastaan tulee täysin uusi vero ja haluaisit selvittää onko se progressiivinen vero, regressiivinen vero vai tasavero? Yksi mahdollinen tapa tunnistaa veron luonne on piirtää siitä kuva. Kuvaan piirretään kyseisen veron veroasteita (verot/tulot) eri tulotasoilla. Alla olevaan kuvaan on piirretty esimerkit progressiivisesta verosta, regressiivisestä verosta ja suhteellisesta verosta (tasaverosta). Progressiivisessa verotuksessa keskimääräinen veroaste kasvaa tulojen noustessa, regressiivisessä verotuksessa veroaste laskee tulojen noustessa ja tasaverossa keskimääräinen veroaste pysyy vakiona.

tasavero

Varo kompakysymystä: marginaaliveroasteesta ei voi päätellä veron luonnetta

Pelkästään veroasteikkoa tuijottamalla ei voi tehdä johtopäätöksiä veron luonteesta, vaan huomioon tulee ottaa myös lakisääteiset verovähennykset. Tämä ongelma on helppo havainnollistaa verojärjestelmän avulla, jossa alle 5000 euron tulot ovat verovapaita, mutta yli 5000 euron menevästä osuudesta maksetaan 25 prosenttia veroa. Hätäinen päättelijä voisi luulla, että kyseessä olisi tasavero, mutta kun malttaa piirtää verosta kuvan (alla) selviää sen progressiivinen luonne.

prog

Tähän kompakysymykseen on usein haksahdettu kunnallisverotuksen kohdalla. Vaikka kaikille kuntalaisille nimellinen kunnallisveroaste on sama, tekevät lakisääteiset verovähennykset (perusvähennys, ansiotulovähennys, työtulovähennys) kunnallisverotuksesta todellisuudessa progressiivisen veromuodon.

Helppo tapa tunnistaa tasavero kahdella laskulla ja yhdellä kysymyksellä

Oletetaan taas, että vastaan tulee uusi vero, jonka luonne halutaan selvittää. Jos mukana ei ole piirtämisvälineitä, voi veron luonteen selvittää helposti myös kahden laskun ja yhden kysymyksen avulla.

1. Laske kyseisen veron keskimääräinen veroaste a) hyvin pienillä tuloilla b) hyvin suurilla tuloilla

2. Vertaa näitä veroasteita keskenään

Jos veroaste pienillä tuloilla on pienempi kuin suurilla tuloilla (a<b), on kyseessä progressiivinen vero

Jos veroaste pienillä tuloilla on suurempi kuin suurilla tuloilla (a>b), on kyseessä regressiivinen vero

Jos veroaste pienillä tuloilla on sama kuin suurilla tuloilla (a=b), on kyseessä tasavero

 

Tarkastellaan muutamaa esimerkkiveroa tämän kehikon avulla:

Pääomatulovero:

a) Veroaste (tulot=1 000 €/v) = 30 %

b) Veroaste (tulot=100 000 €/v) = 31,2 %

a<b –> Pääomatulovero on progressiivinen vero

Kunnallisvero:

a) Veroaste (tulot=1 000 €/v) = 0 %

b) Veroaste (tulot=100 000 €/v) = 18,3 % (Helsinki)

a<b –> Kunnallisvero on progressiivinen vero

Testaa oppimaasi – tunnistatko tasaveron?

Veron luonteen tarkistaminen on edellä mainituilla keinoilla melko yksinkertaista, sen voi tehdä joko piirtämällä tai laskemalla. Näitä ohjeita seuraamalla välttyy HS:n uutisten kaltaisilta lapsuksilta (joista tulojen noustessa kasvava kiinteä veroprosentti on hauska oxymoroni).

Näitä oppeja voi harjoittaa pohtimalla seuraavia kysymyksiä:

a) Keksitkö Suomesta veron (tai veroluonteisten maksun), joka on luonteeltaan progressiivinen?

b) Keksitkö Suomesta veron (tai veroluonteisten maksun), joka on luonteeltaan regressiivinen?

c) (Syventävä kysymys) Keksitkö Suomesta veron (tai veroluonteisten maksun), joka on luonteeltaan suhteellinen (=tasavero)?

Mainokset

One thought on “Tasaveron tunnistusopas (toimittajille)

  1. Päivitysilmoitus: Verovähennysten perusteet (toimittajille) | Second-Best World

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s